Thema: Elektrische rolgordijnen en domotica

Nieuwbouw woning en het intekenen van domotica voor rolgordijnen.  Is het nodig?

Veel architecten kiezen als het gaat om het integreren van een domotica systeem voor elektrische rolgordijnen voor zekerheid en tekenen de leidingen in.  Alles is dan bij oplevering van de woning weg gewerkt en de kans op storing is minimaal.  Voor de toekomstige bewoners brengt dit natuurlijk wel een extra kostenpost met zich mee. De leidingen moeten allemaal extra  ingeslepen worden en worden aangesloten. Het kan een peperdure meerwerk optie zijn die onze opdrachtgevers ( meestal bouwbedrijven) graag zien. Men kan er namelijk extra inkomsten uit genereren.

Nieuwe generatie rolgordijnen komt er aan.

Dat we vasthouden aan bekabelde systemen is één. Aan de andere kant staat de draadloze ontwikkeling in elektrische rolgordijnen niet stil.  Een Nederlands raamdecoratie bedrijf komt met elektrische rolgordijnen dat de innovatie op dit gebied zal versnellen. Via het wifi netwerk dat iedereen al in huis heeft is het rolgordijn dat voorzien is van een batterij motor op allerlei manieren te bedienen. Daarnaast kun je dit rolgordijn handmatig bedienen maar ook via een afstandsbediening waar je tot vijf rolgordijnen afzonderlijk of tegelijkertijd kunt bedienen. Dan kun je dit rolgordijn in combinatie met een smart controller of verbinding hub ook via een app op je smartphone bedienen vanaf alle plekken waar internet beschikbaar is. Als kers op de taart is ook nog spraakbesturing via de spraakassistent via Amazon, Alexa, mogelijk.

Je vraagt je af of het dan nog wel zinvol is om een compleet leidingwerk aan te leggen. Het is van belang dat de opdrachtgever precies weet wat ie wil.  Kiest deze bewust voor een bekabeld systeem, dan is dat prima. Het draadloze tijdperk lijkt echter aangebroken. Want met een bovengenoemde smart controller bedien je niet enkel je elektrische rolgordijnen maar kun je ook je gehele verlichting regelen, of je rolluiken aan de buitenzijde van het huis laten werken. Zelfs de verwarming kan worden geschakeld zodat het lekker warm is en de koffie klaar staat als je thuis komt.

Afwerking aangepast aan interieurplan

Doordat de motoren tegenwoordig volledig in de buis van het rolgordijn worden weggewerkt hoeft in het bestek geen rekening te worden gehouden met eventuele batterijen. Je Kan de rolgordijnen ook weg laten werken in een mooie afgeronde of rechthoekige kast in meerdere kleuren. Aanpassen is voor de binnenhuis architect dan ook geen enkel probleem meer.