Functionaliteit van ramen; Waar hoort een Architect rekening mee te houden

Vrije ruimte om een raam ten behoeve van Raamdecoratie

Elke Architect zal ongetwijfeld wel eens de opmerking hebben gekregen dat klanten in hun nieuwe huis niet elk type raambekleding konden bevestigen. Dit probleem speelt voornamelijk bij erkers en draai-kiep ramen. Zijn wij architecten dan eigenwijs? We willen natuurlijk alles mooi uitgelijnd hebben, een optimale lichtopbrengst creëren, maar zijn we daar niet een tikkeltje te ver doorgeschoten. Door bijvoorbeeld een raam slechts enkele cm onder het plafond door te laten draaien levert voor de gebruiker nogal wat problemen op.

Besparen

Neem nu bijvoorbeeld een duo rolgordijn. Dat zit meestal in een cassette en heeft aan de onderzijde een rand. Totale hoogte 12 cm in opgerolde toestand. Een raam zou dan niet open kunnen. En dat levert teleurstellingen op. We houden hier over het algemeen te weinig rekening mee. Met name in projectbouw waar echt op prijs wordt gebouwd bespaart men graag de balken boven de ramen en plaatst men deze liever direct onder de breedplaat vloer. Dit om geld en tijd te besparen. Ook een veel gebruikte besparing maatregel is het gebruik van één stijl in de hoek bij erkers. Het kozijn heeft dan nagenoeg geen breedte meer en je kunt de stijl met raamdecoratie dan ook niet meer overlappen. Dat levert dus per definitie altijd inkijk op. En dat is jammer want het was niet nodig geweest.  Het zou fijn zijn als voor dit soort zaken richtlijnen zouden gelden. We zitten natuurlijk niet te wachten op nog meer regels want het beperkt ons in de vrijheid om naar eigen idee te ontwerpen, maar om het woongenot te vergroten zou het naar inzicht van de redactie wenselijk zijn.

Maten en vrije ruimte voor raambekleding

Hier geven we enkele tips om teleurstelling bij klanten te voorkomen:

Gordijnkoof of gordijkappen: Houdt hiervoor een hoogte aan van 15 cm. Als je ze ook in moet tekenen, houdt dan ook een diepte van minimaal 15 cm aan.

Draai-kiep ramen:  Gebruik altijd blinde scharnieren.  Het raam draait dan uit de hoek wat een vrije ruimte van zeker 4cm oplevert. De klant kan dan diverse raamdecoraties kiezen. Zorg ervoor dat een raam nooit direct onder het plafond draait. Creëer hier ruimte.

Om nu een beeld te krijgen kijk je het best eens op deze site. Ze geven er bij elke raamdecoratie specificaties op waarin je kunt zien hoeveel ruimte de diverse raambekledingen in beslag nemen.